Het lijkt moeilijk op het eerste gezicht, want de gewoonte zit diepgeworteld.
Toch is ons lichaam perfect is staat om zich aan een kleiner zoutverbruik aan te passen.
Het komt erop aan stap voor stap te werken, zodat onze smaak er zich kan aan wennen (ons organisme heeft ongeveer drie weken nodig om op minder zout over te schakelen).
In de praktijk gaat u als volgt te werk :
-
eet veel groenten en fruit (ze zijn rijk aan kalium, dat de negatieve effecten van natrium tegenwerkt), volkorenproducten, gevogelte en vis; beperk voeding met toegevoegde vetten, rood vlees, snoep en gesuikerde dranken;
-
kies producten met minder, weinig of geen zout.
-
geef de voorkeur aan zoutarm brood en/of ontbijtgranen met een laag zoutgehalte;
-
ga niet te vaak naar fastfoodrestaurants, de voedingswaren daar bevatten meestal veel zout; kies gezonde gerechten in uw bedrijfsrestaurant of -kantine;
-
gebruik in de keuken verse of gedroogde aromatische planten, kruiden, look, uien, sjalotten, citroensap en balsamicoazijn om uw maaltijden op smaak te brengen; let wel op: sommige kruidenbereidingen en condimenten bevatten ook zout, dus kijk goed de lijst met ingrediënten na;
-
zet geen zoutvaatje op tafel, zodat u niet in de verleiding komt om zout aan uw gerechten toe te voegen;
-
proef het eten voor u het kruidt, om er zeker van te zijn dat u echt zout moet toevoegen;
-
controleer altijd het etiket en kies producten met weinig zout (of natrium, te vermenigvuldigen met factor 2,5 om het zoutgehalte te bekomen).
Per 100 g kan u zich baseren op de volgende regel: bevat het product 0 tot 0,3 g zout, dan wordt het beschouwd als zoutarm; 0,3 tot 1,5 g zout wordt gezien als aanvaardbaar; een product met meer dan 1,5 g geldt als te rijk aan zout en het gebruik ervan moet dus zoveel mogelijk worden beperkt.
Als hulp bij het winkelen kan u onze zouttabel en onze zoutomrekenaar gebruiken.
Uiteindelijk zal u merken dat voedingswaren van nature een lekkere smaak hebben en dat u geen zout hoeft toe te voegen om ze beter te maken.
Ouders van peuters weten dat trouwens: het groentepapje smaakt lekker, ook zonder zout.
|

|